Stoken in de buurt

In het voor- en najaar de houtkachel, in de zomer de barbecue en de houtkorf….. ze zorgen regelmatig voor spanningen tussen buren. Houdt u van een vuurtje op zijn tijd? Lees dan verder. Houdt u juist niet van een vuurtje bij de buren? Lees dan ook verder.

vuur = emotie
De aantrekkingskracht van vuur is van alle tijden. Vuur maakt oergevoelens in ons los. Van het hakken van het hout tot het koesteren van de knetterende houtblokken. We maken vuur voor de gezelligheid, als we bezoek krijgen, op verjaardagen en op feestdagen.

Dat we met vuur ook rook creëren, dat snappen de meeste stokers. En dat anderen daar soms last van hebben ook. Voor de een is het ergernis omdat je niet lekker in je tuin kan zitten. Voor de ander, die last heeft van astma om een voorbeeld te noemen, staat de gezondheid op het spel.

Kortom, stoken is een emotionele zaak.

bemiddelen tussen buren
Buurtbemiddeling is een organisatie die helpt waar buren last van elkaar hebben. De bemiddelaars maken regelmatig situaties mee waarin liefhebbers en tegenstanders van stoken tegenover elkaar staan. Ze weten dat emoties een grote rol spelen bij het stoken en ze kunnen als geen ander die emoties in goede banen leiden. Op die manier brengen ze buren of zelfs hele buurten met elkaar in gesprek rond het heikele onderwerp.

Een bemiddelingsgesprek tussen twee buren is een bijzondere gebeurtenis. Bemiddelaars bespreken het probleem eerst met de buren afzonderlijk. Daarna gaan ze met elkaar om de tafel zitten. Het vraagt moed van beiden om over het probleem te praten. Je wil geen ruzie met elkaar maar door het er niet over te hebben wordt de spanning alleen maar groter. Aan de gesprekstafel blijkt dan wat onmogelijk had geleken: dat er best afspraken te maken zijn.

informatiebijeenkomst buurt
Sinds enige tijd biedt buurtbemiddeling ook de mogelijkheid om het stoken als buurt te bespreken. Bemiddelaars inventariseren wie de stokers zijn en wie de niet-stokers. Iedereen die wil meeluisteren of wil meepraten wordt uitgenodigd op een informatiebijeenkomst waar de deelnemers vertellen wat voor hem of haar belangrijk is met betrekking tot stoken. Vaak wordt op zo’n bijeenkomst pas duidelijk hoe sommigen last hebben van de situatie en ook wat stokers al doen om rekening met anderen te houden. Door informatie over stoken te geven en door met elkaar afspraken te maken, kan de situatie aanmerkelijk verbeteren. Zo kan iedereen weer ademhalen.

Bemiddelaars organiseren en begeleiden de informatiebijeenkomst. Ze worden daarbij geassisteerd door een deskundige op het terrein van haarden en stoken.

meer informatie?
Zit u in een situatie waarin stoken tot onderlinge spanning leidt? Bent u buren van elkaar of is het een zaak die de hele buurt aangaat? Neem dan contact op met de coördinator van buurtbemiddeling om de mogelijkheden voor hulp te bespreken. Dat kan telefonisch (0619201295) of per mail (aanmelden@buurtbemiddelingswl.nl).